Erbab Hukuk Arabuluculuk ve Danışmanlık

Aile Hukuku

Aile Hukuku

Aile Hukuku, aile kavramı içinde yer alan tüm konularla ilgilenen, Medeni Hukuk’ un kapsamında yer alan bir hukuk dalıdır. Nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soybağı, , evlat edinme, velayet, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık, yardım nafakasıdır Aile Hukuku’ nun başlıca konularıdır.

Türk Medeni Kanunu ve diğer bazı özel yasalarda düzenlenen, Aile Hukuku kapsamında yer alan konulara ilişkin uyuşmazlıklar Aile Mahkemeleri’ nde görülmektedir. Kadın hakları ve çocuk hakları, başlı başına ayrı inceleme alanı oluştursa da aile hukukunun da ilgi alanı içindedir. Aile mahkemeleri, uzmanlık mahkemelerinden olup sosyal çalışmacı, ruhbilimci gibi alanda çalışan kişilerin yardımından yararlanıldığı mahkemelerdir.

Boşanma Davaları

Evlilik birliğinin yasal olarak sona ermesine boşanma denir. Boşanma davaları karşılıklı sevgi, güven ve mutluluk beklentisine dayalı olan evlilik birliğinin sona ermesi, anne- baba arasındaki uyuşmazlıkların çocukları etkilemesi, çocukların boşanma sürecinde ebeveynleri arasında seçim yapmak zorunda kalması itibari ile zorlu bir süreci de beraberinde getirmektedir. Bu sebeplerle her ne kadar hukuk sistemimizde boşanma davalarında avukatla temsil zorunluluğu bulunmasa da ileride doğabilecek hak kayıplarının önüne geçilebilmesi ve tarafların manevi olarak hassas oldukları bir dönemde bir de maddi kayıplar yaşanmaması adına dava öncesinde uzman bir avukat yardımı alınması mühimdir.

Boşanma sürecinin mümkün olduğunca hızlı ve sorunsuz geçirilmesi bakımından bir avukat ile hareket edilmesi önemlidir. Boşanma davalarında sürecin basit olarak algılanması, uzman olmayan kişilerden yardım alınması hatalı ve eksik oluşturulan protokoller ile bu sürecin tamamlanmaya çalışılması, sonradan onarımı mümkün olmayan hak kayıplarına yol açmaktadır. Örneğin, usul kurallarının hatalı uygulanması, tedbir taleplerinin yerinde ve zamanında uygulanmaması, dilekçede bulunmaması gereken ifadeler kullanılması, yasal sürelerin kaçırılması gibi durumlar bunlara sadece birer örnek teşkil etmektedir.

Boşanma aşamasına gelen çiftler için akla gelen ilk soru bu zorlu süreçte iyi bir avukat seçimini nasıl yapacaklarıdır. İyi bir avukattan beklenen ilgili mevzuata hakim olma, güncel içtihatları yakından takip etme, boşanma sürecini iyi yönetebilme, bunlarla birlikte aile hukuku ve boşanma alanında edinilen tecrübedir. Bu doğrultuda en doğru yol söz konusu avukat ile birebir bir ön görüşme gerçekleştirmek olacaktır.

Boşanma davaları diğer davalardan farklı olarak bireylerin özel yaşamlarını doğrudan etkileyen, kişilere özel davalar olup, her somut olayda farlı hukuki kuralların uygulanması gereken, belirli süre ve usul kurallarının esas olduğu davalardır. Bu sebeple sürecin hızlı ve sağlam bir şekilde yürütülmesi adına müvekkil ile avukatı arasında kurulacak ilişkinin karşılıklı güvene ve samimiyete dayalı olması gerekmektedir.

Uygulamada 2 tip boşanma davası açılabilmektedir.

1. Anlaşmalı Boşanma: Eğer taraflar boşanma, velayet ve boşanmanın mali sonuçları ( tazminat, nafaka, mal paylaşımı ) gibi hususlarda uzlaşma sağladılar ise usulüne uygun bir protokol ile anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi mümkündür. Anlaşmalı boşanma davaları çok daha hızlı sonuçlanan ve daha az masraf gerektiren davalardır.

2. Çekişmeli Boşanma: Eğer taraflar arasında yukarıda söz edilen hususlardan en az birinde dahi uzlaşma sağlayamadılar ise çekişmeli boşanma davası açılmalıdır. Çekişmeli boşanma davalarında lehe olabilecek tüm durumların avukata anlatılması önemli detayların atlanmaması, tanık seçimi gibi hususlar son derece önem taşımaktadır.

Boşanma Davalarında Tarafların Hakları

  • Dava açıldıktan sonra ayrı yaşama hakkı
  • Eşlerin kendileri için tedbir ve yoksulluk nafakası hakkı
  • Tazminat hakkı
  • Dava devam ederken geçici velayet kendisine bırakılmayan kişi için ortak çocukla görüşme hakkı
  • Velayet hakkı
  • Çocuklar için tedbir nafakası ve iştirak nafakası hakkı

Boşanma Davalar Hangi Mahkemede Görülür

Boşanma davalarına kural olarak Aile Mahkemeleri’ nde görülmektedir. Ancak aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından görülmektedir.

Boşanma Davalarında Yapılacak Masraflar

Dava masrafları boşanma davasının anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davası olmasına göre farklılık göstermektedir. Ayrıca tarafların aynı şehirde yaşayıp yaşamamaları, taraflardan birinin yurtdışında bulunması, dinlenecek tanık sayısı, bilirkişi incelemesi gerekip gerekmediği, davadaki taleplerin türü gibi birçok unsura göre farklılık göstermektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında, boşanma davası masraflarının tarafların uzlaşması doğrultusunda davayı açan taraf/ karşı taraf ya da her iki tarafça ortak olarak ödenebilmektedir. Tüm bu hususlar için müvekkil ve avukat arasında birebir ön görüşme yapılması yürütülecek süreç açısından bir hayli önem kazanmaktadır.

Etiketler:

Faaliyet Alanlarımız

Paylaş: